На Закарпатті соленики впевнено складають конкуренцію соняшниковому насінню у номінації “чим би похрумтіти”. А всілякі чіпси і сухарики з купою ароматизаторів і підсилювачів смаку й близько не стояли поруч.
У нас часто запитують, яка потрібна вафельниця для солеників. Ми радимо модель BERG HCB-1. За її допомогою можна так само успішно виготовляти і формувати вафельні стаканчики для морозива (у комплекті для цього йде спеціальний дерев'яний конус) чи трубочки з вареною згущенкою. Але сьогодні — про соленики. Це традиційний закарпатський снек. Тонкі та хрумкі вафлі бездоганно підійдуть до пива, до чаю і просто коли хочеться чогось перехопити. Печуть соленики з кмином, паприкою, цубулею, сухим часником, навіть із бринзою.
Хочемо поділитися з Вами рецептом солеників з кмином, записаним від мешканки Рахова. У нього входить ще одне багатство Закарпаття — мінеральна вода. Готуються соленики на мінеральній воді швидко: замішується тісто — і одразу у вафельницю.
Отже, склад солеників:
-
500 г борошна
-
300 г твердого сиру
-
1 ст. л. кмину
-
3 яйця
-
1 пачка масла (в ті часи важила 200 г, нині — ± 180 г)
-
500 г мінеральної води (приблизно; тісто має бути некруте)
-
1 ч. л. солі
-
1 ч. л. соди
Борошно і сіль засипають в об'ємну миску. Масло натирають на великій тертці і все перетирають руками, доки маса не почне нагадувати пісок. До речі, дуже приємна на дотик консистенція. Сюди ж дрібно натирають твердий сир. Кмину кладуть 1 столову ложку, або за смаком — якщо хтось не любить, можна обійтися взагалі без нього, однак він додає пікантності.
Тісто замішується на яйцях та мінеральній воді. Оскільки саме борошно може бути більш сухим або вологим, орієнтуватися треба на консистенцію. Тісто на соленики має вийти за щільністю десь як для оладок. Наприкінці додається 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом.
Тісто викладають на розігріту вафельницю по 1 столовій ложці та запікають до золотистого кольору.
Готові соленики насипають у миску — і можна насолоджуватись хрустом. Якщо покласти солоні вафлі перед компанією, зайнятою розмовою за склянкою пива чи переглядом фільму, або принести в офіс у розпал робочого дня, невдовзі вони зникнуть — і оком не встигнеш змигнути.
А вафельниця для солеників є в наявності у магазині “Євромаркет”. Вона не схожа на побутову, яку можна знайти вдома у більшості закарпатців — це витривала професійна модель, до того ж багатофункціональна. Вона однозначно впорається, якщо ви поклали собі за мету почастувати якомога більше гостей солоними смаколиками.
Або, якщо хочете, то й солодкими.