У зв'язку з воєнним станом актуальну ціну та наявність товарів прохання уточнювати у менеджерів

Укр
UAH
  • EUR
  • USD
Додайте товари для порівняння
Додайте товари до списку бажань
0
Мій кошик

Точила для ножів

Сортування:
за популярністю спочатку дешевше за назвою

Професійні точила для ножів: види та як обрати

точила для ножівНа жодній кухні готування не обходиться без використання ножів. Проте без належного догляду в умовах ресторану вони гарантовано перетворяться на витратний матеріал, який потребуватиме постійної заміни. Щоденне нарізання, шаткування і подрібнення безлічі продуктів, та ще й у шаленому темпі, швидко притупляє леза. Тим часом для того, щоб ніж служив довго, слід, по-перше, не економити на високоякісному інвентарі, а по-друге, купити точила для ножів, які допоможуть ріжучому краю залишатися гострим, як бритва.

Різновиди точил для ножів

З незапам'ятних часів для гостріння ножових лез використовували механічні знаряддя, а пізніше з'явилися електричні прилади. І ті, й інші сьогодні використовуються на професійному рівні.

Золотим стандартом серед інструментів для підтримання ножів у бездоганно гострому стані є мусати. Вони нагадують довгі напилки з ручкою. Їхня функція — правка леза. Мусат допоможе не втратити гостроту клинкам твердістю 50-60 HRC, і підійде у тому числі для ножів, які вимагають односторонньої заточки.

  • Сталеві мусати роблять з хромово-ванадієвої та нержавіючої сталі. Вони бувають гладкими, або з поздовжніми борознами на поверхні.
  • Алмазні мусати мають на сталевому стрижні алмазне напилення, яке підвищує твердість покриття. Можуть застосовуватися для правки та полірування, але не для заточування зовсім тупих ножів. Таке знаряддя повертає ріжучому краю максимальну гостроту лише за кілька рухів.
  • Керамічні мусати найчастіше виготовляють нанесенням керамічного напилення на металеву основу. Один бік такого мусата гладкий, інший має насічки. Таким інструментом правлять ножі високої твердості.

Також мусати розрізняються за формою, яка визначає площу поверхні, що контактує з лезом під час правки:

  • Круглі
  • Овальні
  • Пласкі
  • D-подібні

Наш інтернет-магазин пропонує купити точила для ножів провідних європейських виробників, таких як французький бренд FISCHER та німецький Solingen.

Варто зазначити, що поводження з мусатом вимагає певних навичок. Ручні точила з жолобами не вимагають особливого навчання, ними дуже просто користуватися. Вони мають 2-3 слоти з точильними поверхнями із різних матеріалів, призначені для різних видів заточування, зазвичай грубого первинного та тонкого фінішного. До переваг подібних інструментів варто зарахувати їхню легкість та компактність.

Професійні точила для ножів, що працюють від електричного струму, являють собою станки з кількома пазами. Обробка леза відбувається завдяки обертанню абразивних кругів. Як і в ручних точилках, є слоти для грубої та тонкої заточки, деякі моделі дозволяють вибрати кут заточування.

Як гострити ножі?

Різні види знарядь передбачають неоднакові методи заточування. Якщо говорити про мусати, то існує два способи орудувати ними для правки ножа:

  • З упором на поверхню. На стіл кладуть дошку, а на неї спирається мусат, розміщений у вертикальному положенні. Ножем проводять згори донизу, тримаючи лезо під кутом 20-25°. Послідовність рухів — спочатку від себе, потім на себе, починаючи від основи леза і закінчуючи краєм. По алмазному мусату вистачить 1 підходу з кожного боку, по будь-якому іншому — 4-7 разів.
  • У повітрі. Правити ніж мусатом, вільно тримаючи його у руці, здатні справжні професіонали після тривалих тренувань. Необхідна виняткова точність рухів, щоб витримати кут заточування 20°. При такому способі легко порізатися, якщо ніж зіслизне. Лезом, обернутим униз, проводять по інструменту від основи до кінчика ножа, без сильного натиску. Рекомендують уникати рухів у напрямку до свого тіла.

Мусати — найкращий інструмент для щоденної правки ножів, і грамотне їх використання забезпечить лезу відмінну гостроту на роки.

Ручні або електричні професійні точила для ножів з грубою заточкою застосовуються для зовсім тупих лез. У ручних моделях лезо вставляється у паз ріжучим краєм донизу і з певним натиском переміщується від основи до вістря кілька разів до отримання необхідної гостроти. Спочатку використовується слот для первинної заточки, потім для фінішної.

При використанні електричної точилки напрямок рухів такий самий, проте вони мають бути повільнішими. Слід впевнитися, що лезо торкається точильного круга. Для заточування правої та лівої сторони леза призначені різні слоти.

На що звернути увагу при виборі?

Потрібно пам'ятати, що точильні інструменти мають різне призначення. Мусати для правки ножів необхідні на кухні будь-якого ресторану, проте кожен дефект їхньої поверхні здатен призвести до пошкодження леза. Гладка поверхня не повинна мати шершавих ділянок, а якщо є насічки, вони мають бути повністю паралельними. Алмазне покриття не має осипатися, а на керамічному недопустима наявність тріщин. Мусат не повинен бути коротшим за ніж, а краще — принаймні на 5 см довшим. Знаряддя завдовжки 30 см цілком згодяться для правки шеф-ножів.

Простота використання багатьох схиляє до вибору ручних точильних інструментів. Оптимальними є настільні моделі з довгими ручками. Вони стійко розміщуються на поверхні, а ризик травм при роботі з ними невисокий. Деякі моделі передбачають можливість вологої заточки японських ножів, а ручне точило Hendi, наприклад, має слот для гостріння керамічних лез.

Електричні точильні інструменти напрочуд ефективні, швидкі та міцні. Вони підходять для односторонніх та навіть для зубчастих ножів.

Ціна точила для ножів може бути дуже різною. Дорогі мусати за вартістю іноді перевищують середні електричні станки. І питання вже у тому, що потрібніше та зручніше саме для вас.

У магазині Євромаркет ви можете замовити точила для ножів за вигідними цінами з доставкою у Львів, Київ, Івано-Франківськ, Тернопіль та по всій Україні. Крім того, ми пропонуємо холодильне, теплове та електромеханічне обладнання та займаємось комплексним оснащенням ресторанів. Наші менеджери завжди готові надати вам консультацію, щоб допомогти з вибором.

Вгору
,