Скільки разів ви використовуєте олію у фритюрниці повторно? Заміна олії – операція, про яку часто забувають. А дарма, оскільки регулярне оновлення олії у фритюрі і покращить якість їжі, і продовжить продуктивне життя обладнання.

Скільки разів використовувати олію повторно?

Частота використання олії у фритюрниці залежить від типу продукту, що смажиться, і наявності панірування. Заміну олії слід проводити:

  • Після 6-8 використань для смаження картоплі фрі та інших непанірованих овочів.

  • Після 2-4 використань для жирної їжі (птиці, м’яса), панірованих овочів та розсипчастих продуктів, дрібні крихти яких обвуглюються при тривалому смаженні.

  • Після 2-3 використань для панірованої риби.

Коли олія розігрівається до високої температури, вона набуває темного кольору, густої консистенції та гіркого запаху. Це не просто неестетично і неапетитно, але й небезпечно. При повторному нагріванні олії починають розкладатися жирні кислоти. У результаті виділяються альдегіди, які можуть бути токсичними, потенційно канцерогенними та на додачу схильні накопичуватися в організмі.

картопля фрі смажиться у фритюрниці

Це найважливіша, однак не єдина причина, чому потрібно міняти олію у фритюрниці.

  • Якщо фритюрниця перебуває на гарантії, належне поводження з нею запобігає відмові в обслуговуванні – пам’ятайте, гарантійні зобов’язання не поширюються на брак, який виник внаслідок неправильної експлуатації.

  • Заміна олії та боротьба з забрудненням здатні подовжити термін служби фритюрниці.

  • Застаріла олія надає стравам горілого присмаку.

Після кожного використання олію рекомендується проціджувати крізь марлю, якщо її ще не замінюють. Так можна уникнути накопичення у ній пересмажених частинок їжі.

Варто стежити також за температурою олії. Оптимальний діапазон нагрівання – 170-190°C.

Як замінити олію у фритюрниці?

  1. Вимкніть фритюрницю з розетки та дайте олії повністю остигнути.

  2. Підготуйте міцний одноразовий контейнер. Це може бути велика пляшка з-під води, у яку вставлена лійка, або одноразове відро. Не можна зливати олію у мийку чи каналізацію, оскільки труби можуть забитися, і замінювати доведеться вже їх. Так само погана ідея виливати пересмажену олію на землю – родючість ділянки особисто для вас може не мати жодного значення, але для рослин, які б могли там вирости, та для екосистеми це можна кваліфікувати як негативний вплив.

  3. Вийміть кошик фритюрниці, підніміть ванну, обережно перелийте олію крізь лійку в ємність та закрийте її.

  4. Для утилізації ви можете зв’язатися з підприємствами, які здійснюють збір та вивезення відпрацьованої олії у вашому регіоні. Подібну сировину можуть використовувати для виробництва біодизельного палива. Якщо такої можливості нема, викиньте контейнер з відпрацьованою олією у смітник.

  5. Очистіть фритюрницю згідно з її інструкцією. Не забудьте також почистити кошик. Ретельно висушіть всі деталі, перш ніж зібрати фритюрницю знову.

  6. Налийте у фритюр нову олію.

Два способи продовжити термін служби фритюрниці

кошик фритюрниці, картопля фрі

Одна з найпоширеніших помилок, якої допускаються кухарі – не доливати олію до мінімального рівня.

Ви можете запитати: чи буде фритюрниця, розрахована на 4 літри олії, працювати з 3 літрами? Відповідь – буде, але недовго. Як кажуть у таких випадках, скупий платить двічі. У фритюрниці завжди повинен бути хоча б мінімальний допустимий рівень олії, інакше вона швидко вийде з ладу. Це не враховуючи того, що для смаження у фритюрі олії в принципі повинно бути багато.

Порадимо ще один простий спосіб вберегти фритюрницю – закрити панель управління фольгою. Це захистить її від забризкування олією та наростання шару застиглого жиру.

Чи є сенс завжди смажити на свіжій олії?

Хоча свіжа олія – це здорово, поціновувачі страв у фритюрі стверджують, що повторно використана надає продуктам насиченішого смаку.

Річ у тім, що нагрівання до високих температур запускає цілий каскад хімічних реакцій, у ході яких деякі молекули жиру змінюють структуру та поділяються. Серед продуктів цих реакцій – поверхнево-активні речовини (ПАР), відомі також як емульгатори. Вони дозволяють воді та олії змішуватися.

Якщо олія вже використовувалася, їжа, що смажиться, проводить до половини часу в контакті з нею, а тепло передається активніше, ніж у свіжій олії, в якій цей контакт триває лише 10% часу. Триваліша взаємодія олії з їжею і є секретом насиченого кольору скоринки та глибокого смаку страв у фритюрі. А періодична заміна олії покликана підтримувати хиткий баланс між цим винятковим смаком та шкодою відпрацьованого продукту.