Слайсер допоможе приготувати бездоганно рівну і тонку нарізку з м’ясних та ковбасних виробів, сирів та овочів. Однак його ніж, як і будь-який ніж на світі, з часом затуплюється і потребує заточування. “Слайсер не ріже, а рве продукти” — коли починаються скарги такого штибу, це означає, що час гострити ніж.

як нагострити ніж слайсера

 Як користуватися системою самозаточування слайсера?

Дуже багато електричних слайсерів оснащені вбудованою системою самозаточування. Як правило, вона розташована у верхній частині приладу. Всередині блоку самозаточування є два шліфувальні диски, які встановлюються на заводі виробником. За їх допомогою і можна нагострити ніж. Робити це має персонал, який пройшов інструктаж з використання приладу і техніки безпеки. Якщо зробити все правильно, лезо знову буде різати.

Щоб нагострити ніж слайсера за допомогою вбудованої системи заточування, потрібно:

  1. Від’єднати пристрій від електромережі.

  2. Отримати доступ до ножа слайсера.

  3. Очистити ніж від залишків їжі та знежирити. Користувачі, які ігнорують цей етап, можуть виявити, що навіть у майже нового пристрою лезо не тільки тупе, але й не заточується, і міркують, що тепер потрібно замінити — камені чи ніж. Однак справжня причина може полягати у тому, що точильні камені після спроб нагострити масний ніж вкрилися жиром, через що втратили свої абразивні властивості. Щоб такого не сталося, потрібно перед заточуванням обробити ніж м’якою тканиною, вмоченою у спиртовмісну рідину. Також лезо слід перевірити на наявність пошкоджень чи іржі.

  4. Встановити регулятор товщини нарізання на 0.

  5. Ослабити ґвинт блока заточування, повернути блок на 180°, встановити в робоче положення, щоб ніж опинився між абразивними каменями, і закріпити ґвинтом. заточування ножа слайсера

  6. Увімкнути слайсер і точити ніж впродовж 10-15 сек.

  7. Зупинити пристрій і перевірити гостроту леза на листку паперу.

  8. Запустити мотор ще на 3-5 сек., натиснувши кнопку тонкого заточування (за наявності такої) для фінішної обробки та видалення заусениць.

  9. Очистити ріжучий диск, заточний механізм та корпус слайсера від слідів заточування, продезинфікувати.

  10. Повернути блок заточування у попереднє положення.

Окрім періодичного заточування, раз на місяць слайсер рекомендується змащувати, щоб уникнути появи іржі. Не слід забувати і про його очищення після використання — адже кому хочеться, щоб машина, яка допомагає створювати філігранні нарізки, стала розповсюджувачем небезпечних бактерій?

Звісно, з кожним заточуванням з леза знімається метал. Після того, як диск втратить близько 12 мм від початкового діаметра, його недоцільно точити знову — потрібно придбати вже новий. Так само з часом необхідно замінювати і точильні камені.

Якщо системи самозаточування немає

Ніж слайсера без вбудованого заточувального механізму доведеться знімати і точити на спеціальному станку. Процедура відбувається таким чином:

  1. Диск знімається та ретельно очищається від забруднень і жиру.

  2. Поверхня перевіряється на наявність тріщин, сколів та ін. 

  3. Лезо заточують, стежачи за тим, щоб не відбулося деформацій.

  4. Ніж чиститься, дезінфікується і встановлюється на місце.

Грамотне заточування цим способом вимагає наявності відповідного обладнання та навичок, і дуже вірогідно, що самостійна обробка пройде неправильно. Тому ніж краще віддати у спеціальну майстерню, де є потужні станки, оснащені абразивними та полірувальними дисками, необхідним захистом та надійними кріпленнями, і спеціалісти, які вміють ними користуватися. Навряд чи всі ці умови можуть зійтися у закладі харчування, хіба що хтось зі співробітників вміє працювати також з металом, а власникам не шкода витратити кошти на придбання станка з модулем для заточування круглих ножів для слайсера. Якщо таких можливостей немає, найпростіший вихід — віднести диск до майстерні.

Як часто гострити ніж слайсера?

Частота заточування прямо залежить від інтенсивності експлуатації слайсера. Про те, що лезо вже необхідно гострити, розповість стан продуктів після нарізання. У нормі зріз повинен бути гладким, скибки — без розривів. Ознаки затуплення ножа нескладно помітити:

  • Краї скибок стають рваними

  • Ніж зминає продукти або застрягає у них

  • Знижується швидкість роботи

  • Не виходить виконати тонку нарізку, продукт рветься

У такому разі, щоб повернути ніж до робочого стану, його терміново слід нагострити.

Диск слайсера, який постійно використовується на виробництві, рекомендують точити приблизно 1 раз на два тижні. Так ріжучий край не втрачатиме гостроту і завжди буде готовий до створення витонченої та апетитної нарізки.

слайсер нарізка