страви на СвятвечірВечеря напередодні Різдва – традиційна, і в кожному регіоні, як і в кожній родині, склався немовби “канон” з 12 страв, які щороку ставлять на стіл у Святвечір. Деякі пункти можуть змінюватися, але більша частина меню з року в рік однакова. Консервативність і автентичність часто йдуть поруч. Можливо, когось здивує, але на Закарпатті для декого навіть кутя є незвичною стравою, адже тут її місце за звичаєм займали бобальки – маленькі булочки, які поливають медом чи підсолодженою водою і посипають маком чи горіхами. А якщо розповісти ще про пасулю-дзьобочку і пісні баники, то вже є кілька ідей, які можуть позичити у Закарпаття мешканці інших областей.

Втім, сьогодні мова не про місцеві звичаї, а про те, як заклади регіону вирішили допомогти ґаздиням, приготувавши святкове меню з доставкою, або принаймні напівфабрикати. Ідея непогана, адже нинішні реалії такі, що жінки працюють і можуть не мати ні часу, ні сил приготувати всі 12 страв самотужки. Не секрет також, що коли практично половина населення побоюється з’являтись у громадських місцях, для самих закладів кейтеринг став набагато важливішим, бо між відвідуванням ресторану і банкетом удома клієнтам стало безпечніше обрати друге.

Пропонуючи меню на Святвечір, закарпатські заклади здебільшого дотримувалися традицій, та деякі вирішили покреативити і додати екзотики. Ми зібрали найбільш незвичні, на нашу думку, страви, які абсолютно не асоціюються зі Святвечором, але були у передріздвяних меню. Наші предки такого не готували. А от ми можемо спробувати щось нове – на додачу до того, що залишається незмінним!

  1. Салат з тунцем та авокадо

Попри величезну кількість даних про користь авокадо, складно уявити собі його на українському столі у вечір перед Різдвом. Хоча картопля чи помідори, які так само походять з Нового світу, знайшли собі там місце вже давно.

  1. Хумус з грінками

Хумус – страва, без сумніву, пісна, але нагадує точно не про Святвечір. В усякому разі, як не шукай його у списках традиційних 12 страв, точно не знайдеш. Він є “своїм” на Близькому Сході, а там Різдво святкує меншість.

  1. Брускети з лососем

Цей пункт уже став звичним на банкетах і фуршетах, проте у надвечір’я Різдва мало хто наважиться долучити його до списку. Все-таки одна з прикмет цієї урочистої вечері – доступність і, сказати б, скромність. Але якщо й у будні лосось уже частий гість на столі, чом би й ні? Тільки без масла.

  1. Стейк горбуші з тушкованими овочами

Лососеві – такий собі рибний суперфуд, і в тому чи іншому вигляді вони присутні у меню багатьох закладів до Святвечора. Якщо червона риба може стати новим смаком свята, тоді все у наших краях краще, ніж нам здається.

  1. Талапія

Талапія, або тілапія – риба, добре знана мешканцям Африки, зокрема й древнім єгиптянам, адже її вже тисячі років тому було вдосталь у басейні Нілу. Та як вибір виду риби для вечері напередодні Різдва в Україні вона є незвичною. Вирощувати її у помірному кліматі складно, оскільки температура води для її виживання не повинна опускатися нижче 10 градусів за Цельсієм. Та у наш час є змога привезти її з далеких країн.

  1. Вареники з маком і журавлиною

Навіть українські страви зі звичних продуктів можна змінити до невпізнання, додавши дрібки фантазії і по-новому скомбінувавши інгредієнти. Вареники з картоплею чи грибами вже всі куштували, а як щодо журавлини і маку?

  1. Млинці з гарбузом і курагою

Тут теж маємо зовсім не те поєднання, яке першим спадає на думку, коли йдеться про начинку для млинців. Тим паче на Святвечір. Але щось солодке на столі – завжди смачно, правда?

Очевидно, що всі 12 страв на Святвечір не можуть бути аж занадто екзотичними. Слід залишити місце для традицій – саме тому страв у переліку сім. А ще тому, що закарпатські заклади, пропонуючи святкові сети, все ж віддали належне звичаям. Святій вечері можна додати нотку сучасності, проте зовсім легеньку. Вона і без всіляких кулінарних нововведень неперевершена – і, головне, не має заступати, а лише доповнювати властивий зміст свята.