Кількість
|
Вартість
|
||
|
Холодильні шафи для ресторанів та магазинів
Наявність прохолодного місця, де можна зберігати запаси продуктів, стала критично важливою відтоді, як люди перейшли від збиральництва і мисливства до ведення сільського господарства. Допоки не винайшли холодильник, швидкопсувні продукти навчилися різними способами консервувати, тримати у погребах та навіть спеціальних льодовнях – теплоізольованих підвалах, які взимку наповнювали великими об’ємами природного “холодоагенту”. Заклади громадського харчування користувались такими ще в середині XX століття. Тепер це відійшло в історію, адже існує професійна холодильна шафа, значно ефективніша, ніж погріб з льодом.
Різновиди та особливості промислових холодильних шаф
Промислові холодильники відрізняються від побутових ключовими параметрами, такими як підвищена потужність, зазвичай значний об’єм, міцність та зносостійкість матеріалів і комплектуючих. Холодильні шафи необхідні не тільки у харчовій галузі та торгівлі продуктами, але й у медичній, фармакологічній, хімічній промисловості тощо. Їх встановлюють на складах, на кухнях, у торгових точках.
У громадському харчуванні та торгівлі промислові холодильні шафи використовуються для охолодження і зберігання, а також демонстрації та продажу харчових продуктів, напоїв та готових страв. Регулювання температури, а іноді й вологості дозволяє створити найкращі умови для підтримання свіжості продукції.
За температурним режимом шафи бувають:
- Середньотемпературні. Працюють у діапазоні від 0 до + 10°C. Призначені для охолодження продуктів.
- Морозильні. Підтримують температуру -18...-22°С, необхідну для заморожування.
- Універсальні. Дозволяють встановлювати температури як вищі, так і нижчі від нуля, тому можуть і охолоджувати, і заморожувати.
Холодильні шафи випускаються з глухими або скляними дверима. Для середовищ, де особливої потреби у демонстрації продуктів немає (ресторан, кафе, їдальня, бістро, кухня готелю) краще придбати шафу з глухими дверима, адже вона забезпечує кращу термоізоляцію. Натомість у магазині чи супермаркеті холодильна шафа зі скляними дверцятами слугуватиме одночасно вертикальною вітриною для виставлених у ній продуктів. На відміну від холодильних гірок, шафи не бувають відкритими, у них завжди є двері. Промислові холодильники можуть бути однодверними, дводверними чи трьохдверними, з розпашними або розсувними (у шаф-купе) дверима.
За якими критеріями вибирати холодильну шафу?
Професійні холодильники відрізняються за призначенням. Тому треба визначитися, для чого саме використовуватиметься обладнання. Це може бути:
- Професійна холодильна шафа виробнича
- Демонстраційна (торгова) шафа
- Барний холодильник (фрігобар)
- Холодильник для напоїв
- Винна шафа
- Кондитерська шафа та ін.
У харчовому виробництві можуть придатися шафи, призначені спеціально для зберігання продуктів у стандартних гастроємностях (гастронормовані). Найчастіше камери професійних холодильників оснащують поличками-решітками.
Холодильна шафа промислова може використовувати один із двох типів охолодження. Це теж варто врахувати, адже за різних темпів поширення холоду продукти зберігаються по-різному.
- Статичне. Циркуляція повітря при статичному охолодженні відсутня, холод поширюється у камері природним шляхом. Цей тип ідеальний для делікатних продуктів (наприклад, кондитерських виробів, сирів, м’яса), адже тоді вони не обвітрюються і не втрачають вологи.
- Динамічне. У холодильниках з динамічним охолодженням розподіл холодного повітря по камері прискорює вентилятор. Холодильні шафи з динамічним охолодженням високо цінуються завдяки швидкості охолодження, підтриманню однакової температури по всьому об’єму, а також відсутності застою запахів. Прекрасно підходять для упакованих та бутильованих продуктів, але чутливу продукцію у них краще зберігати у харчовій плівці або завакуумованою.
Якщо закладу потрібна професійна холодильна шафа купити важливо апарат з адекватним об’ємом. Він залежить не тільки від розміру приміщення, а й від сфери використання.
Барні шафи та холодильники для напоїв можуть мати порівняно малі об’єми (до 450 л). Невеликий магазин, кіоск, точка на фудкорті, бар – тут вони будуть як ніколи доречні.
Більш місткі холодильні шафи підійдуть для кухонь ресторанів та їдалень з великою кількістю посадкових місць. Моделі зі скляними дверцятами можуть встановлюватися в торгових закладах, а також у закладах харчування з контактною барною стійкою або самообслуговуванням.
Промислові холодильники обсягом понад 1500 літрів підійдуть для підприємств харчового виробництва і великих супермаркетів. Якщо навіть їх не вистачає, щоб розмістити запаси, тоді час подумати про холодильну камеру.
Щоб мати уявлення, як постійна робота холодильної шафи відобразиться на рахунку за електрику, необхідно звернути увагу також на її потужність.
Виробники професійних холодильних шаф
На ринку ресторанного обладнання міцно зарекомендували себе італійські бренди. Холодильні шафи тут не виняток. Торгова марка Tecnodom випускає високотехнологічне та якісне устаткування з ретельно продуманим дизайном, переважно холодильне, але також нейтральне та теплове (конвекційні печі). Крім холодильних шаф цієї марки, радимо звернути увагу на її шокери, які теж дуже популярні.
Приватний лейбл Apach співпрацює з різними італійськими заводами-виробниками професійного обладнання та пропонує моделі, що поєднують помірковані ціни та високу якість.
Іспанський бренд Fagor знаний на ринку вже понад 60 років. У його асортименті є як професійна, так і побутова техніка.
Німецька торгова марка BERG пропонує недорогі промислові холодильники з відмінними експлуатаційними характеристиками. Потужне охолодження іде у парі з витонченим дизайном.
Український холдинг UBC Group випускає сучасне торгове холодильне обладнання для напоїв та продуктів та є одним з найбільших виробників холодильних шаф у Східній Європі. Устаткування виготовляється на заводах у Вінниці та Харківській області, а побачити його в дії можна у численних магазинах.
У бюджетному сегменті виділяється бренд HURAKAN, який зібрав під одним іменем ряд китайських виробників надійного обладнання для бізнесу. Працюючи в Україні з 2015 року, він встиг набути репутації постачальника, якому можна довіряти.
В інтернет-магазині Євромаркет ви можете купити холодильну шафу промислову за вигідною ціною з доставкою у Львів, Харків, Київ, Рівне, Тернопіль, Кривий Ріг, Вінницю, Івано-Франківськ, Черкаси, Хмельницький, Чернівці, Кропивницький, Чернігів, Запоріжжя, Житомир, Луцьк, Одесу, Дніпро, Полтаву та інші міста України “Новою поштою”, “Делівері” чи “Автолюкс”. Ми пропонуємо лише якісне обладнання, яке вже давно представлене на ринку України. Також на всі шафи у нашому асортименті поширюється офіційна гарантія. Якщо ви шукаєте справді надійну професійну техніку, замовляйте її у нас.
➤ Чи підійде ресторану або кафе побутовий холодильник?
Ні, не підійде. Побутовий холодильник у закладі – це незручно. Напрямні домашніх агрегатів не розраховані під гастроємності, тому не вийде перекладати підготовлені продукти у таких ємностях з холодильника одразу в пароконвектомат. Крім того, побутовому холодильнику може не вистачати об’єму для потреб професійної кухні. Тому для закладу харчування варто купити промислову холодильну шафу.
➤ Які холодильні шафи найбільш енергоефективні?
Моделі з глухими дверима витрачають менше електроенергії, ніж зі скляними. Якщо демонстрація продуктів не є основним призначенням обладнання (на кухні, в підсобних приміщеннях), бажано встановлювати холодильники з непрозорими дверцятами. Зверніть увагу на товщину ізоляції стінок та таку функцію, як самозакривання дверей. Динамічне охолодження також підвищує енергоефективність.
➤ Скільки коштує професійний холодильник?
В інтернет-магазині Євромаркет барний холодильник GGM Gastro об’ємом 34 л коштує 13 485 грн, а дводверна холодильна шафа Tecnodom обсягом 1400 л – 112 429 грн.
➤ Як доглядати за холодильною шафою?
Регулярно чистіть шафу зовні та всередині, використовуючи воду та м’який миючий засіб. Особливу увагу приділяйте ущільнювачам, бруд на яких може впливати на ефективність устаткування. Також не допускайте накопичення пилу на котушках конденсатора. Стежте за температурою – підвищення її рівня вище за встановлений може свідчити про несправність (хоча б відставання чи пошкодження того самого ущільнювача). Промислові холодильні шафи мають функцію авторозморожування, однак деякі маленькі барні холодильники потрібно розморожувати вручну.