Кількість
|
Вартість
|
||
|
Піч-гриль на деревному вугіллі
Чим би не намагалися замінити звичайне вугілля для приготування м’ясних страв, результат часто залишався далеким від ідеалу. Рельєфні смужки від гриля легко зімітувати, складніше досягти відповідного просмаження, а незрівнянний димний аромат — поза конкуренцією. Тож з поєднання багатовікового досвіду готування на грилі та нових технологій народилися печі-грилі на деревному вугіллі. Купити вугільний гриль промисловий — це отримати на професійній кухні багатофункціональний апарат, який поєднує в собі властивості печі, мангала і гриля. І його можна встановити у приміщенні.
Конструкція гриля-печі: просто та геніально
Обладнання, що стало синтезом стародавніх кулінарних традицій з досягненнями індустріальної цивілізації, розробила у другій половині XX століття іспанська компанія Josper (Хоспер). Лідерство потрібно визнавати, і це робиться у дуже промовистий спосіб. Якщо офісні працівники всі копіювальні апарати називають ксероксами, то для кухарів піч-гриль на деревному вугіллі — завжди хоспер, незалежно від актуального виробника такої техніки. Бо за десятиліття, що минули від часу її винаходу, їх з’явилось таки чимало.
Засадничо хоспер — піч і гриль в одному корпусі. Він має корпус з нержавіючої сталі. Робоча камера опалюється вугіллям або дровами, які надають продуктам автентичного “копченого” аромату. Дим, без якого не буває вогню, забирає димовідвід з іскрогасником. У нижній частині печі встановлений повітрозабірник. За умови правильного монтажу печі чад та неприємні запахи максимально відводяться з кухні й стовідсотково не досягають зали.
Їжа у печі-грилі готується на металевих решітках над вогнем, що загалом типово для відкритих грилів. Проте у закритій камері з товстими стінками з термостійких матеріалів процес проходить набагато швидше. Температура всередині здатна досягати 350-500°С. Курятину можна подавати за 3-5 хвилин, яловичий стейк — за 5-10 хвилин. Продукти беруть спеціальними щипцями, щоб уникнути опіків. Втім, зовні піч критично не нагрівається завдяки якісній теплоізоляції.
У цілому хоспер готує на 35% швидше, ніж звичайна піч, і на 40% менше витрачає вугілля в порівнянні з відкритим грилем чи мангалом. Тому в довготерміновій перспективі професійний вугільний гриль, який коштує далеко не дешево, навпаки, збереже ваші гроші.
З іншого боку, його робота вимагає не тільки твердого палива. Системи запалювання та освітлення живляться від електромережі, а газове підключення може забезпечувати резервне джерело палива на випадок нестачі вугілля або відключення електрики.
Зайвий жир, що топиться, стікає у жирозбірник, тому м’ясо на грилі стає менш калорійним порівняно зі смаженим на олії. Відходи відпрацьованого палива потрапляють у ящик для золи, який слугує водночас регулятором струменя повітря.
Температуру в камері показує термометр. Для розігріву печі перед початком роботи знадобиться пів години.
Вугільний гриль для закладу: за і проти
У багатьох ресторанах, стейк-хаусах, навіть пивних хоспер-меню стало модною фішкою. Купити промисловий вугільний гриль в Україні мріють чимало шеф-кухарів, котрі добре знають про надзвичайний смак м’яса, якого можна домогтися, готуючи в хоспері. А зокрема — про досконалі стейки, що смажаться у розпашілих надрах печі, з усіх сторін обійняті жаром, насичуючись міцним ароматом диму та зберігаючи всередині дорогоцінний сік. Так вони набувають ніжності у поєднанні з натуральним смаком м’яса, приготованого на відкритому вогні на вугіллі.
Якщо м’ясо — важлива домінанта вашого меню, піч-гриль стане виграшним придбанням. Вона дасть кухарям змогу готувати страви неперевершеної якості, і не тільки з м’яса, але й з риби та овочів. Щоправда, ці продукти можна розглядати тільки як доповнення, позаяк основа хоспер-меню — однозначно м’ясо. Можна також використовувати тверде паливо з різних порід деревини, щоб урізноманітнити “димну” смакову палітру.
У чому, зрештою, переваги вугільного гриля, відомого як хоспер?
- Знижує витрати вугілля
- Зменшує час приготування
- Безпечний для використання у приміщенні
- Покращує смак та структуру страв
- Допомагає зберегти в продуктах поживні речовини
- Підходить для різних методів приготування: гриль, смаження, запікання, копчення, тушкування.
Треба визнати, що навіть за великого бажання замовити гриль на вугіллі професійний ціна зупиняє багатьох. Серед аргументів проти придбання печі-грилю можна виділити такі:
- Значна вартість
- Невідповідність приміщення вимогам для монтажу
- Недостатня кваліфікація персоналу
- Через специфіку закладу немає потреби в подібному обладнанні
У багатьох з цих питань можна знайти компроміс. Хоспери бувають різні за габаритами, тому для невеликого стейк-хауса цілком реально вибрати компактний і відносно недорогий професійний гриль на вугіллі. Майстер-класів з готування в печі-грилі більш ніж достатньо, і в інтернеті, й наживо, та й не один кухар освоїв хоспер методом проб і помилок. Але в кафе-кондитерській такий апарат, ясна річ, ні до чого.
Як встановити гриль на вугіллі?
Купити вугільний гриль промисловий — це ще найпростіше на початковому етапі. Значно складніша проблема — монтаж та узгодження з відповідними державними інспекціями.
У приміщенні, де стоятиме хоспер, повинна бути дуже хороша вентиляція і витяжка з гідрофільтром. Звичайний витяжний зонт не підходить. З печі виходить дим температурою 250-280°С, насичений жирами. За наявності гідрофільтра кіптява і жири осідають у ньому, а не вкривають трубу. Крім того, водяний фільтр потрібен, щоб убезпечити приміщення від виникнення пожежі. Варіанти гідрофільтрів є різні та підбираються індивідуально, однак вони можуть коштувати стільки ж, скільки сама піч.
Встановлення печі-грилю на вулиці з точки зору економічності є більш вигідним. На напіввідкритій терасі буде достатньо звичайної витяжки.
Зону навколо печі потрібно обкласти негорючими матеріалами, а з кожного боку гриля залишити щонайменше 50 см вільного простору.
Слід забезпечити відповідне електричне та газове підключення приладу, яке вимагають параметри моделі. Знадобиться розетка з заземленням та регулятор тиску газу, який може контролювати тиск і потік газу до гриля.
Під час першого використання піч рекомендують ввімкнути і дати попрацювати 30 хв. без їжі. Це дасть змогу виявити, чи все працює належним чином і чи ніде немає витоків або дефектів.
Робота з хоспером може бути клопіткою — він управляється лише вручну та потребує підтримання у чистоті, щоб забезпечити продуктивність, безпеку та довговічність.
Необхідно спорожняти ящик для золи від попелу та залишків вугілля. Після кожного використання обгорілі рештки їжі радять видаляти з камери та решітки скребком або дротяною щіткою і прибрати вологою ганчіркою та губкою пил і бруд.
Вугільні, газові та електричні компоненти потрібно періодично перевіряти та за потреби замінювати. Важливо використовувати натуральне деревне вугілля, а не брикети. При використанні газу допускається тільки природний газ або пропан. За належний догляд піч-гриль віддячить справною роботою.
Професійний вугільний гриль купити ви можете в інтернет-магазині “Євромаркет”. Ми пропонуємо доставку в Київ, Львів, Чернівці, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Вінницю, Рівне, Житомир, Черкаси, Суми, Чернігів, Харків, Кривий Ріг, Одесу, Кропивницький, Дніпро, Запоріжжя та інші міста України “Новою поштою” або “Делівері”. Наші менеджери завжди готові допомогти вам підібрати обладнання, яке найкраще відповідатиме потребам вашого закладу.