Кількість
|
Вартість
|
||
|
Професійні газові плити з духовкою
Попри вражаюче розмаїття теплового обладнання для ресторанів, невеликі заклади часто обирають купити професійну газову плиту з духовкою. Так можна отримати два пристрої в одному. Це заощаджує місце, а у багатьох випадках також кошти.
Духовками обладнують підлогові комерційні плити мінімум з 4 конфорками. Пристроям з меншою кількістю пальників, у яких на першому місці компактність, подібне доповнення ні до чого.
Промислові газові плити можуть мати як газові, так і електричні духовки. Нижче поговоримо про особливості обох варіантів, а також про те, що вигідніше – придбати газову плиту з духовою шафою, чи конвекційну піч або шафу для смаження разом з газовою плитою без духовки.
Газові плити з газовими духовками: плюси та мінуси
Духовка на газі – очевидне рішення для газової плити. Такими духовими шафами зазвичай оснащують побутові прилади, і у професійних плит їх також часто можна побачити. Термообробка продуктів у них відбувається завдяки газовим пальникам у нижній частині духовки. Вони можуть нагадувати круглі конфорки, як на поверхні плити, мати овальну форму чи розподіляти полум’я по всьому периметру дна. У професійних приладах конфорки духовок для безпеки оснащують газ-контролем, а також термометром для контролю температури. Регулюється температура збільшенням або зменшенням потужності полум’я. У найбільш сучасних приладах використовується електророзпал, проте недорогі промислові газові плити з духовкою його не мають, і потрібно підпалювати нижню конфорку вручну. Робоча камера швидко нагрівається.
Вбудовані в плити газові духовки мають напрямні під гастроємності GN 1/1 або GN 2/1. Конструкція професійних газових духовок сприяє рівномірному пропіканню страв. Утім, через те, що нагрівання йде лише знизу, їжа все одно може в одних місцях пригоряти, а в інших – не досмажуватися.
Серед плюсів газових плит з газовими духовками варто виділити:
- Довговічність
- Простоту управління
- Роботу в умовах блекауту
- Економічність: хоча наявність газової духовки збільшує теплову потужність плити на 6-12 кВт, кіловат енергії від газу насправді дешевший, ніж кіловат електрики.
Мінуси:
- Менша рівномірність термообробки
- Складніше знайти модель із конвекцією, яка розв’язує попередню проблему
- Неточне регулювання температури
- Висока мінімальна температура
Газові плити з електричними духовками: за і проти
Для того, кому потрібна промислова газова плита з духовкою купити модель з духовою шафою на електриці означатиме отримати потужний газовий та електричний пристрій в одному корпусі. По-перше, сама плита, яка налаштована на природний магістральний газ або має форсунки для підключення до газового балона; по-друге, духова шафа, котра через потужність 3,6-4,8 кВт підключається до мережі 380 В.
У робочій камері духовки два ТЕНи: верхній та нижній. Окремі ручки дають змогу відрегулювати потужність кожного з них та точно встановити температуру випікання. У новітніх моделей контроль може бути сенсорним. Електричні духовки значно частіше, ніж газові, обладнують вентиляторами, які створюють примусову конвекцію, що гарантує однорідність теплової обробки та підвищує швидкість приготування.
Що ще позитивного у газовій плиті з електродуховкою?
- Дешевизна. Якщо потрібна професійна плита на газу з духовкою ціна комбінованої моделі (газ+електрика) у популярних виробників нижча, ніж моделі з духовою шафою на газі.
- Безпечність.
- Завдяки рівномірнішому обігріву різних рівнів простіше готувати кілька страв одночасно
- Ширший набір функцій
Серед недоліків електричної духовки у газплиті:
- Повільний розігрів (не плити, а духовки)
- Додаткове навантаження на електромережу
- Високі експлуатаційні витрати
Разом чи окремо?
Щоб забезпечити якісну термообробку, можна використовувати різне обладнання. Варіантів багато:
- Купити професійну газову плиту з духовкою
- Придбати плиту без духовки і пароконвектомат
- Ту саму плиту без духовки і конвекційну піч
- Настільну плиту та окремо жарочну шафу
У випадку з пароконвектоматом – якщо заклад може собі його дозволити, плита з духовкою не знадобиться. Тим паче, що для ресторану він завдяки своїй універсальності став практично необхідністю, а газова плита – для страв, які краще виходять у посуді на відкритому вогні. Якщо ж фінанси не дозволяють придбати і те, й інше – коли парозволоження не є принциповим, піч з духовкою фінансово вигідніша. За пароконвектомат, який задовольнить потреби середнього закладу, доведеться викласти принаймні більш як удвічі вищу суму. А оскільки електрична потужність 5-6 рівневого гастрономічного пароконвектомата – у районі 7-10 кВт, газова плита з електродуховкою, попри набагато меншу кількість опцій та скромнішу місткість, економніша.
Для піцерії, де є електрична піч для піци, інтегрована в плиту духовка не буде зайвою, адже в ній можна буде запікати те, що за розміром не поміщається у такій печі. Це додасть розмаїття в меню.
Настільна газова плита та окрема конвекційна піч з парозволоженням і напрямними під гастроємності також вийдуть сукупно дорожче, ніж плита з духовкою. Однак функція пару, знов-таки, втрачається.
А ось чотириконфорочна настільна плита плюс окрема трирівнева жарочна шафа того самого виробника обійдуться насправді дешевше, ніж газова плита з електродуховкою. Шафу в такому варіанті вийде встановити на будь-якій зручній висоті, а розділення її з духовкою по різних зонах кухні дозволить уникнути теплового дискомфорту при одночасному готуванні в духовці та на плиті. Але якщо за ними стежить та сама людина, поєднання двох приладів в одному може бути доречним – приміром, для кафе з невеликим штатом. Нарешті, відповідь на питання, що обрати, плиту з духовкою чи окрему духовку, може залежати від особливостей планування кухні та розташування комунікацій.
Якщо вас цікавить плита газова з духовкою промислова купити в Україні її ви можете у магазині “Євромаркет”. Ми пропонуємо доставку “Новою поштою” або “Delivery” у Київ, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Луцьк, Рівне, Вінницю, Хмельницький, Чернівці, Полтаву, Житомир, Чернігів, Черкаси, Одесу, Кропивницький, Кривий Ріг, Харків, Дніпро, Запоріжжя та інші міста України.