Кількість
|
Вартість
|
||
|
Гастроємності з полікарбонату вирізняються з-поміж інших пластикових ємностей високою ударостійкістю та широким діапазоном допустимих температур використання. Доступна ціна, легка вага та простота у догляді – також серед причин популярності полікарбонатних гастроємностей. При цьому сфера застосування самого матеріалу дуже широка – від виготовлення побутових предметів і техніки до будівництва. А для зберігання, транспортування і демонстрації продуктів у ресторанах, їдальнях і магазинах часто вирішують купити гастроємності з полікарбонату.
Полікарбонатові гастроємності: особливості матеріалу
Полікарбонат – синтетичний полімер, який отримують шляхом багатоетапного синтезу за участю кількох хімічних речовин. У кінцевому продукті поєднується набір механічних, оптичних, теплових та електричних властивостей, які одночасно не трапляються практично в жодному сучасному матеріалі.
-
Прозорість – здатністю пропускати світло монолітний полікарбонат ненабагато поступається склу та оргсклу.
-
Висока міцність при малій питомій вазі
-
Вогнетривкість
-
Гнучкість
-
Корозостійкість
-
Хімічна стійкість
-
Теплоізоляційні властивості
Полікарбонат витримує як низькі, так і підвищені температури (від -40 до +100°C). Цей вид пластику часто використовують у кухонних приладах та інвентарі. Втім, варто визнати, що якщо слугує матеріалом для гастроємності полікарбонат, експлуатація такого виробу має ряд застережень. Ознайомимося з тим, де полікарбонатові гастроємності допускається використовувати, а де цього робити не варто – і чому.
Для чого підходять гастроємності з полікарбонату?
Використання цього виду ємностей допустиме винятково у процесах, не пов’язаних з тепловою обробкою:
-
Зберігання продуктів, напівфабрикатів і готових страв у холодильниках та морозильних камерах
-
Демонстрація товарів у холодильних вітринах
-
Транспортування продукції
Однією з переваг полікарбонатних GN-контейнерів є різноманітність кольорів. Це покращує естетичні якості виробів, що важливо для демонстрації товару, але може мати значення також при зберіганні. Сам по собі матеріал прозорий, але може бути забарвлений у різні відтінки. Так, у гастроємностях з прозорого полікарбонату зручно тримати продукти у холодильнику. Їхній вміст одразу видно, тому можна швидко вибрати потрібний контейнер, не відкриваючи кришки. У вітрині подібні контейнери нагадують невидимки: вони створюють дуже умовні просторові межі, заповнені різними товарами. Покупцям при цьому вдається роздивитися продукцію з різних ракурсів. Особливо захопливе враження цей ефект справляє, якщо виставлені яскраві продукти: фрукти, ягоди, зелень.
Не менш елегантно виглядають на вітрині гастроємності з чорного полікарбонату. Цей глибокий колір відтінює зелені, червоні, білі чи жовті барви продуктів та страв і прекрасно гармоніює з сірими та темними. Суші, салати, різноманітні овочі – якщо матеріал гастроємності полікарбонат чорного кольору, на його тлі товар вигідно виділятиметься та здаватиметься соковитішим, спонукаючи своєю увиразненою яскравістю до покупки.
Полімерні контейнери важать на 25% менше порівняно навіть з найтоншими аналогами такого самого розміру та глибини з нержавіючої сталі. Це спрощує їх переміщення як під час транспортування продуктів, так і при зберіганні порожньої тари: стос штабельованих пластикових ємностей легший, ніж металевих.
Мінімальна температура, за якої матеріал зберігає свої експлуатаційні властивості – мінус сорок градусів за Цельсієм. Тому якісні полікарбонатні гастроємності без проблем застосовуються у морозильних шафах за -20°C.
Де не можна використовувати полікарбонатні ємності?
При нагріванні всі види пластику починають активно виділяти доведено або потенційно небезпечні речовини. Тому навіть там, де має місце незначне підігрівання продуктів нижче 100°C (теплові вітрини, марміти, розстійні шафи), пластикові ємності встановлювати неприпустимо. Про пароконвектомати нічого й казати – там подібна тара просто розплавиться.
Вироби з полікарбонату містять бісфенол А – речовину, яка чинить негативний вплив на здоров’я. Згідно з дослідженнями, вона здатна нанести шкоду навіть у мізерно малих концентраціях, ще й на додачу має властивість накопичуватися в організмі. Інша погана новина полягає у тому, що матеріал виділяє її навіть за стандартних умов, а нагрівання чи пошкодження цей процес прискорює. На ємностях, які інтенсивно експлуатуються, рано чи пізно з’являються подряпини і потертості, і це шкодить не тільки зовнішньому вигляду, а й безпечності таких контейнерів.
У країнах ЄС та багатьох штатах США використання матеріалів, що містять бісфенол А, на законодавчому рівні обмежене, а в товарах для дітей заборонене. Загалом на тему зв’язку пластикового пакування їжі з підвищенням ризику тих чи інших захворювань у населення точаться жваві дискусії. Тому вибір, купити гастроємності з полікарбонату чи віддати перевагу лоткам з нержавіючої сталі, залишається на розсуд тих, хто ними користується. В Україні полікарбонатна тара для харчових продуктів де-юре не заборонена, проте варто зважати не лише на ймовірні переваги, а й на ризики її застосування.